Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
zámek Kuřim, Kuřim
Hrady.cz
Zámek byl přestavěn městem Brnem ve druhé pol. 16. stol. ze starší tvrze. V letech 1888–89 byla v barokním slohu přistavěna dvě křídla. Po r. 1945 zde byl zřízen učňovský internát. Dnes je zámek majetkem města Kuřimi a slouží potřebám SOU.
Starý zámek
© Jan P. Štěpánek 04/2005
Graficke pismenko Zámek v Kuřimi se nachází na západním konci města za kostelem sv. Máří Magdalény. Veřejnosti přístupné je pouze nádvoří zámku. Podle vzhledu zámek dlouho neprošel žádnou opravou a mírně chátrá. Jako hlavní dominanta a historická památka města Kuřimi by si zasloužil lepší péči a důstojnější využití.
jps7, 2.4. 2005

Kuřim - zámek
    Zdejší zámek je typickou ukázkou venkovského šlechtického sídla. Jeho předchůdcem byla zřejmě tvrz, vybudovaná v 15 století pány z Boskovic. Od nich získal zboží Zikmund Nekleš z Landeka. Po jeho smrti dědicové v roce 1547 prodali tvrz i s panstvím městu Brnu. Pro potřebu správy panství pak nechalo město Brno tvrz ve druhé polovině 16. století přestavět na renesanční zámek. Původně dvoukřídlý objekt o dvou patrech byl pak ještě v letech 1888-89

Petr Gabriel, 5.1. 2005