Měřítkem drobný sloup se sochou Immaculaty stojící na srpku měsíce stojí zřejmě od 18. století na severní návsi (křižovatce cest do Jítravy a k rozcestí Trávník). Zřejmě se jedná o dílo místního umělce. Sloup byl nedávno opraven.
Sloup od jihozápadu
© Ivan Grisa 11/2011
Graficke pismenko Obec Zdislava získala jméno podle Zdislavy z Lemberka, svatořečené r. 1995, teprve r. 1946. Od první zmínky r. 1364 nesla německý název Schönbach. Leží na silnici III. třídy spojující Křižany na silnici II/592 a Jitravu na silnici I/13. Má železniční zastávku na trati 086 z Liberce do České Lípy a přes 270 obyvatel. Status městyse z r. 1906 byl obnoven v říjnu 2016.
Sloup stojí na východní straně severní zdislavské návsi, kterou tvoří křižovatka silnice III. třídy Jítrava-Křižany s místní komunikací směřující do severovýchodní části obce pod Zdislavským Špičákem. Oběma cestami od zdejší železniční zastávky (po silnici nebo po zelené turistické značce) je to k němu asi 800 m.