Hřbitovní kostelík vznikl na severním okraji Českého Dubu jako luterský před rokem 1590. Barokní obnova roku 1681, ze 17.–18. století pochází většina vnitřního zařízení. Obklopen fungujícím hřbitovem s řadou sepulkrálních památek.
Kostel od jihu, vpravo mausoleum rodiny Schmitt
© Ivan Grisa 09/2010
Graficke pismenko Hřbitov s kostelem (a hrobkou rodiny Schmitt: viz heslo) se nachází na severním okraji města na vyvýšenině nad údolím Ještědky a silnicí II/278 (ulice Řídícího učitele Havla). Od hlavního českodubského náměstí Bedřicha Smetany je sem možno dojít pěší cestou podle českobratrského sboru (výrazná novogotická budova vpravo nad zmíněnou ulicí).
Kostel je využíván jen sporadicky při pohřbech a je tak v podstatě nepřístupný.

Hřbitovní kostel Nejsvětější Trojice v Českém Dubu
    Nový hřbitov na sever od původního hrazeného městečka Český Dub vznikl ve II. polovině 16. století. Před rokem 1590, kdy je poprvé připomínán v urbáři panství, zde byl postaven nevelký bezvěžový kostel pro potřeby luteránů. Za třicetileté války byl těžce poškozen, zachovalo se snad jen západní průčelí. Barokní obnovu financovali roku 1681 Norbert Knauth von Fahnenschwung (majitel dvora na místě dnešního Schmittova dvora – viz heslo) a Cyril

Ivan Grisa, dle informační tabule na kostele, 27.9. 2010

Liberecký kraj