důl Prokop

Prokopschacht
Zaniklý černouhelný důl Prokop založen r. 1841 Stanislavem hr. Wilczkem ve vých. části Trojického údolí. Těžba probíhala v l.1846 - 1874. Poté důl využíván jako větrní pro sousední důl Ema Lucie, později pro důl Trojice. Celková likvidace včetně zasypání 75 m hluboké jámy proběhlo v r. 1882.
Celkový pohled na prostor zaniklého dolu Prokop
© Jan P. Štěpánek 12/2010
Graficke pismenko Bývalý černouhelný důl hrabětě Wilczka pojmenovaný Prokop na konci tzv. Trojickém údolí (údolí Burňa), severovýchodně od technické památky Důl Trojice ve východní části Slezské Ostravy. Na zaniklý důl dnes upomíná pouze zabezpečené větrací potrubí a kamenný pomníček se základními údaji. Lze jej snadno nalézt na konci Prokopské ulice, která je slepá a odpojuje se z ulice Na Burni, a kterou částečně prochází žlutě značená turistická trasa od radnice ve Slezské Ostravě až na vrchol známé haldy Emy.

historie

Jáma Prokop, pojmenovaná podle patrona horníků sv. Prokopa, byla založena v roce 1841 majitelem slezskoostravského panství hrabětem Stanislavem Vlčkem (Wilczkem). V roce 1842 byla přeměněna na mělký důl. Těžba uhlí zde probíhala v letech 1846 až 1874. Poté byl důl využíván jako větrní pro nedaleký důl Ema Lucie, později pro sousední důl Svatá Trojice. Celková likvidace včetně zasypání 75 m hluboké jámy hlušinou proběhlo v roce 1882.
    Jan P. Štěpánek s využitím cs.wikipedia.org, 15.4. 2020
    technická památka