Zděná hranolová boží muka byla postavena zřejmě v 18. století. První doklad o drobné sakrální stavbě na tomto místě je již na I. vojenském mapování - josefském probíhajícím v letech 1764-1768 a 1780-1783.
© Luděk Vláčil 04/2020
Graficke pismenko Na katastrálním území městyse Náměště na Hané, jižně od osady Nové Dvory, stojí hranolová boží muka pocházející pravděpodobně z 18. století. K této málo známé drobné sakrální stavbě ukryté z dohledu cest, se nejlépe dostanete polní cestou vedoucí na jih z osady Nové Dvory. O této dříve jistě významné stavbě, jak dokládá způsob zanesení v historických mapách, dnes nejsou prakticky žádné informace. První doklad o této stavbě je v I. vojenském mapování - josefském probíhajícím v letech 1764-1768 a 1780-1783. Tato boží muka byla výrazně značena i na méně podrobných mapách a to až do poloviny 20. století, kdy se z nich začínají pomalu vytrácet.
    křížek, boží muka
     Olomouc  (OL)