Kamenný pomník češovskému myslivci Tomáši Svobodovi, tajnému evangelíkovi, popravenému pro víru r. 1729 v Kopidlně, byl zbudován r. 1929 péčí honebního spolku v Češově a zhotovil ho místní kameník Pour. Je umístěn u vchodu do areálu Češovských valů na konci odbočky naučné stezky.
Pomník myslivce u Češovských valů
Graficke pismenko K pomníku vede z Češova slepá odbočka naučné stezky Vysoké Veselí - Češov. Nachází se v okrajovém lese u vstupu do areálu Češovských valů (viz samostatné heslo).
3.5. 2019

historie

Tomáš Svoboda byl panský myslivec z Češova, tajný evangelík, který odmítal přijmout katolickou víru. Byl ženatý a měl pět dospělých dětí: dvě dcery a tři syny, kteří byli všichni rovněž panskými myslivci. Z podnětu jezuitů v Kopidlně byla u myslivce Svobody provedena domovní prohlídka, při níž byly nalezeny zakázané knihy. Zároveň byl obviněn ze zpochybňování zázraků, přičítaných sv. Janu Nepomuckému, který byl právě tehdy, přesněji 19.3.1729,

Jiří Špaček (s využitím informací různých internetových stránek), 30.4. 2019