Centrum Eden

Nový dvůr
První zmínka o existenci statku pochází z r. 1495, kdy jej Vilém a Vratislav z Pernštejna přenechali městu. V l. 1731-1923 dvůr vlastnili Mitrovští z Nemyšle. Současná podoba pochází z 1. poloviny 19. stol. Od r. 1990 využíván jako výukové středisko. Dnes zábavní a poznávací Centrum Eden.
Nový Dvůr
Graficke pismenko Zábavní a poznávací Centrum Eden se nachází v Novém Dvoře, části města Bystřice nad Pernštejnem. Areál centra se skládá z několika propojených částí. Hlavní část tvoří Panský dvůr, kde najdete expozici stolárny, kovárny, Příběhu půdy s krtincem pro děti, příbytek panského správce, lékárnu, pivovar a pivnici s občerstvením. Vedle dvora se nachází další část, tzv. Horácká vesnice. Jedná se o novodobé repliky staveb z 19. století, které jsou věnovány řemeslům našich předků. Najdete zde pazdernu, tkalcovnu, domek babky kořenářky, včelaře, mlýn, hrnčířskou dílnu a kapličku. Interiéry chalup jsou přístupné pro návštěvníky. U dvora je také ...
Luděk Vláčil - zdroj: https://www.centrumeden.cz a další, 11.11. 2018

historie

Vznik původního statku je kladen do 15. století. V té době již byli pány Bystřice Pernštejnové. První zmínka o existenci statku pochází z roku 1495, kdy jej Vilém a Vratislav z Pernštejna přenechali městu Bystřice. V roce 1731 koupil statek Arnošt Matyáš Mitrovský z Mitrovic a Nemyšle. Ve 2. polovině 18. století se již nazývá Nový Dvůr (Neuhof). Pod tímto názvem je zaznačen na I. vojenském mapování – josefském. V roce 1815 zahájil Vilém

Luděk Vláčil - zdroj: https://www.centrumeden.cz/cs/, https://cs.wikipedia.org, https://www.bystricenp.cz/historie, https://www.ceskatelevize.cz a další, 11.11. 2018