Hradby najdeme na Staroměstské ulici v Bratislavě. Do města vedly tři brány. Brány opevněny po invazi husitů. Opevnění posíleno před tureckými nájezdy. V r. 1775 byla velká část zbourána. Zachovány jen Michalská brána a část hradeb podél Staroměstské ulice.
Hradby v hlavním městě Slovenska v Bratislavě
© Pavel Vítek 08/2019
Bratislava je hlavní město Slovenska. Najdeme ji na jihozápadě země u hranic s Rakouskem a Maďarskem. Leží asi 65 km jižně od hranic s Českem u Břeclavi.
popis

Pozůstatky bratislavských městských hradeb můžeme vidět v ulici Staroměstské. Město bylo nuceno městské hradby uzavřít pro veřejnost, protože na více místech bylo riziko zřícení části zdiva a tím i nebezpečí úrazu. Hrozilo, že hradby zůstanou uzavřené. Město Bratislava ale zajistilo, aby mohly být hradby zpřístupněné, a v současnosti jsou hradby přístupné v plném rozsahu. Možné vstupy na hradby jsou od Rudnayova náměstí u dómu sv. Martina, z Prepoštské, Židovské a Kapitulské ulice.

historie

Hradby najdeme na Staroměstské ulici, která vede od mostu SNP okolo kostela sv. Martina směrem k prezidentskému paláci. Ke konci 14. století vedly do města tři brány. Michalská severní, Vydrická západní a Vavřinecká neboli Laurínská brána na východě. Vavřinecká brána stávala na východní straně městských hradeb. Byla postavena v 13. století a zbořena v roce 1778. Vydrická brána se nacházela u dómu sv. Martina. Název je odvozen z její polohy, protože za ní se rozkládala osada Vydrica. Michalská brána svoje jméno dostala po kostelu sv. Michala, který stával nedaleko. Postavena byla koncem 14. století. Horní osmiboká část věže byla postavena v letech 1511–1517. Dnešní podobu získala roku 1758. V průběhu 15. století k nim přibyla menší, Rybná brána, vedoucí na jih k Dunaji. Brány byly opevněné na příkaz Zikmunda Lucemburského po invazi husitů. Zdi opevnění byly z kamene, silné od 130 do 160 cm. Svou definitivní podobu získaly…  číst dále

Slovensko, Bratislavský,  Bratislava I  ( BA, BL ),