Bývalý i současný zájezdní hostinec. Pochází z 2. pol. 17. a 1. pol. 18. stol. Barokní roubená část s trojdílným jednotraktovým členěním. Černá kuchyně, později upravená. Nejzajímavější stavební prvek je roubená vysunutá světnička. Objekt památkově chráněn od r. 1958.
Lanškrounská Krčma
© Pavel Vítek 05/2017
Graficke pismenko Město Lanškroun leží 19 km jihovýchodně od okresního města Ústí nad Orlicí a 23 km severně od Svitav. Původně Zájezdní hostinec, nyní restaurace a hotel Krčma najdeme na křižovatce ulic Komenského a Dukelských hrdinů, 500 m jihovýchodně od centra města, tedy od Náměstí J. M. Marků.

historie

Někdejší zájezdní hostinec, zvaný Krčma je výsledkem postupných stavebních úprav a jeho rozšiřování. Nejstarší stavební fáze spadá do rozmezí 2. poloviny 17. a 1. poloviny 18. století. Barokní roubená část s trojdílným jednotraktovým členěním a se záklopovým trámovým stropem v hlavní místnosti představuje hodnotný doklad lidové architektury. Zájezdní hostinec byl upravován v průběhu 18. století. V 90. letech 20. století proběhly obnovovací práce

popis

Za nejstarší část hostince lze považovat dochovaný sklep s masivním kamenným portálkem. Asi ještě před rokem 1780 byl vyzděn druhý trakt, který obsahuje valeně zaklenutou černou kuchyni a menší prostoru se záklopem. Hospodářské zázemí při severní straně hostince, obnovené vyzděním snad kolem roku 1860, obsahuje mimo jiné plackami zaklenuté stáje a komoru. Nadzemní část objektu je zčásti roubená, zčásti kamenná. K ní přiléhá původní černá

technická památka
    Pardubický kraj