Původně zde zmiňována v r. 1481 sklářská huť. První zmínka o vsi je z r. 1576. V r. 1594 Dominik Schürer z Waldheimu dostává do správy sklárnu a v r. 1598 ve vsi staví kostel a malý ren. zámek. V r. 1612 je z Mlýnic samostatné panství, v r. 1737 se stává součástí lichtenštejskému panství Ruda.
Celkový pohled na budovu zámku
Zámek číslo popisné 9 je prostá jednopatrová budova s nízkou valbovou střechou s brizolitovou omítkou. Interiéry prvního patra jsou celé upraveny na byty. V přízemí jsou dochované renesanční klenby s malbami.
Petr Nožička, čerpáno z F. Musil: Hrady, tvrze, zámky okresu Ústí nad Orlicí Grantis, Ústí nad Orlicí, 1995, 20.4. 2011
historie

V místě dnešní vsi byla původně sklářská huť, o které je první zmínka už v roce 1481, kdy je jmenovaná jako součást štíteckého panství. To v tomto roce kupuje Jan z Dalčic od Albrechta staršího ze Šternberka. Dále panství vlastnili Krčmové z Koněpas (1490–1531), Berkové z Dubé (1531–1569) a po nich Jan z Boskovic, který jej prodává v roce 1576 Matyáší Žalkovskému ze Žalkovic a poprvé je zmíněna i ves Mlýnice. Jan Žalkovský v roce 1594 postupuje sklárnu, dvůr a mlýn do správy členovi staré sklářské rodiny Dominiku Schürerovi z Waldheimu. Tento přistěhovalec z Německa, který založil mnoho skláren a v roce 1592 byl povýšen do šlechtického stavu, měl sklárnu v Bílé Vodě pouze jako poddaný Žalkovských, než roku 1612 koupil v okolí Bílé vody další pozemky a založil tak samostatné panství. Jeho přídomek z Waldheimu není podle vsi u Tachové založené později, ale znamená lesní domov…  číst dále

Petr Nožička, čerpáno z F. Musil: Hrady, tvrze, zámky okresu Ústí nad Orlicí Grantis, Ústí nad Orlicí, 1995, 19.4. 2011

půdorys přízemí zámku
Obrázek Obrázek Obrázek