Raně barokní kostel nahradil v obci dřevěný renesanční kostel ze 16. stol., který vyhořel v 2. pol. 17. stol. Nový zděný kostel byl vybudován v l. 1683-86 (stavitel Jan Klein). Koncem 19. stol. pseudoslohově upraven. Od r. 1958 je chráněnou památkou ČR. V l. 1989-90 provedena vnější rekonstrukce.
Raně barokní jednolodní kostel obdélného půdorysu s neodsazeným polygonálním presbytářem, se sakristií po severní straně. V západním průčelí stojí hranolová věž s novogotickou předsíní. Presbytář s opěráky, hladká fasáda. Okna kostela jsou podlouhlá, polokruhově zakončená, v hlubokých špaletách, nad nimi jsou kruhová okénka. Kostelní věž je dvoupatrová, s obdélnými okénky a s velkými, polokruhově zakončenými okny v posledním patře. Věž má jehlancovou střechu, kostel má vysokou sedlovou střechu. Předsíň má trojúhelníkový štít a polokruhově zakončený vchod; v závěru je nika se sousoším Svaté rodiny a Boha Otce (přibližně z pol. 19. stol.). Loď kostela je plochostropá, presbytář je zaklenut valeně, v závěru konchou s pěti lunetami. V západní části lodi je dřevěná kruchta na mohutných pilířích, po stranách a nad ní je tříramenná empora na dřevěných sloupech, zábradlí kruchty i empory je dřevěné, balustrové. Sakristie je sklenuta valenou klenbou s lunetami, vstupuje se do ní obdélným kamenným portálem s uchy. Klenbu presbytáře a strop lodi zdobí novodobá malba od Alfreda Meissnera z roku 1932. Hlavní oltář je rokokový, z 3. čtvrtiny 18. století. Portálový oltář má po stranách dvojice na koso postavených sloupů nesoucích výlomy kladí, se sochami sv. Petra a Pavla a klečících andělů, s rokokovými vázami a rokajovým ornamentem, uprostřed rokokový svatostánek s vázami, andílky a relikviáři. Oltářní obraz se sv. Matoušem vytvořil r. 1766 A. Henke. Křtitelnice je barokní s klasicizujícími prvky, kazatelna je rokoková, zdobená anděly a beránky, na stříšce se sochou Krista Dobrého pastýře, kolem řez. drapérie. Ve věži visí tři zvony (dva byly pořízeny v roce 2000).
E.H. podle http://farnostcervenavoda.cz; Umělecké památky Čech 4. - Dodatky, Emanuel Poche a kol., Academia 1982, 6.11. 2013
historie

První písemná zmínka o obci se objevuje roku 1480. Fara je doložena v 16. století, již roku 1575 stál v obci dřevěný kostel. Fara zanikla za třicetileté války, r. 1640 byla obnovena. Dřevěný renesanční kostel se zmiňuje roku 1651. Poté, co jej zcela zničil požár, byl postaven v l. 1683 - 1686 nový, zděný, raně barokní kostel sv. Matouše, který je dílem lichtenštejnského stavitele Jana Kleina. Koncem 19. století byl pseudoslohově upraven exteriér kostela a jeho klenba. Od roku 1958 patří kostel mezi chráněné památky ČR. V letech 1989 – 1990 byla provedena vnější rekonstrukce kostela, roku 1993 byl nově vymalován interiér.

E.H. podle http://farnostcervenavoda.cz/o-farnosti; Města a městečka v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, Karel Kuča, Libri 2008; http://monumnet.npu.cz, 6.11. 2013

Pardubický kraj,  Ústí nad Orlicí  (UO), Červená Voda