V r. 1864 postavena kaple a r. 1875 nad jejím presbytářem vybudován současný kostel. Poutě se zde konají od roku 1885. Vnitřní zařízení kostela novogotické. Před kostelem postaveno čtrnáct kapliček. Kostel měl 3 zvony, nyní zachován pouze jeden ze 70. let 20. stol.
Poutní místo Mariánská Hora nad Horní Čermnou
© Pavel Vítek 05/2017
Poutní kostel Narození Panny Marie na Mariánské hoře se nachází nad obcí Horní Čermná. Stojí vpravo u silnice vedoucí z Lanškrouna přes Horní Třešňovec do Horní Čermné. K poutnímu kostelu odbočíme vlevo při jízdě z Lanškrouna v ostré pravotočivé zatáčce. Nedaleko stojí rozhledna Mariánka.
popis

Kostel jednolodní, bezslohový, s odsazenou apsidou. Vnitřní zařízení kostela je prosté, novogotické. Na hlavním oltáři je v kružbě s paprsky reliéf Panny Marie s Ježíškem. Dva rohové postranní oltáře jsou zasvěceny sv. Františku Serafínskému a sv. Pelegrínu. Dále je zde malý oltářík Pražského Jezulátka. Jedná se o práce lidových řezbářů a truhlářů zdejšího kraje. Jejich jména nejsou známa. Umělecky na velmi dobré úrovni je velký postranní novogotický oltář Kalvárie od truhláře Jahna z Horního Třešňovce z konce 19. století. Jednomanuálové varhany v novogotické skříni zčásti vsazené do balustrády kruchty mají 6 rejstříků. První hodiny na věž byly pořízeny v roce 1886. U poutních míst bývají křížové cesty. I zde bylo v roce 1886 před kostelem postaveno do půlkruhu čtrnáct kapliček. Kapličky byly zrekonstruovány ze sbírek a darů věřících v roce 1995. Poutní kostel měl 3 zvony. Ty byly v roce 1942 zabrány pro…  číst dále

Pavel Vítek – zdroj: Umělecké památky Čech 4 (A – J), Poche a kol., Academia Praha 1982, 12.6. 2017

historie

Katolický kostel leží v katastru převážně evangelické obce Horní Čermná. Farností proto náleží do Dolní Čermné. V roce 1857 byl na Mariánské hoře, kde se také říká Na Vrších, postaven pískovcový sloupek s obrázkem Panny Marie Zellenské. Nyní je umístěn před hlavním oltářem. V r. 1864 zde byla postavena kaple, jejíž presbytář stojí teď uprostřed kostela. Poněvadž kaple nestačila velikým zástupům poutníků, byl v r. 1875 nad jejím presbytářem postaven současný kostel. Tomu místu se začalo říkat Mariánská hora asi po zázračné události, kdy zbožný sedlák daroval v následujících letech pozemky katolické farnosti pro stavbu kostela. Slavné poutě se na Mariánské hoře se konají od roku 1885, kdy je ustanovil hradecký biskup k poctě tisícího výročí smrti sv. Metoděje. Za německé okupace pak byly poutě zakázány, po osvobození byly obnoveny, konaly se i přes nepřízeň komunistických úřadů a konají se tu nepřetržitě až do dnešních časů. Probíhá tu pásmo…  číst dále

Pardubický kraj,  Ústí nad Orlicí  (UO), Horní Čermná