Barokní děkanství postaveno poč. 18. stol. Zachovány hodnotné kamenické prvky. Prostorná rohová jednopatrová budova půdorysu protáhlého obdélníka. Ve středu hlavního průčelí kamenný portál s náběžnými kameny. Po obou stranách portálu pravoúhlé boční vchody. Památkově chráněno od r. 1958.
Děkanství v Lanškrouně
© Pavel Vítek 05/2017
Město Lanškroun leží 19 km jihovýchodně od Ústí nad Orlicí a 23 km severovýchodně od Svitav. Budovu děkanství najdeme na náměstí Aloise Jiráska, proti kostelu sv. Václava a zámku.
popis

Budova lanškrounského děkanství byla postavena počátkem 18. století. Jedná se o barokní budovu v historickém jádru města. Na domě jsou zachovány hodnotné kamenické prvky. Jde o renesanční portál s barokní kartuší v nadpraží. Děkanství je prostorná rohová jednopatrová budova půdorysu protáhlého obdélníka. Je postavena za smíšeného zdiva a zastřešena sedlovou střechou. Hlavní průčelí o jedenácti okenních osách, boční průčelí je dvouosé. Fasády jsou vertikálně členěny na okrajích plochou omítkovou rustikou. Horizontálně jsou členěny plochou kordonovou římsou a korunovou římsou se segmentem. Ve středu hlavního průčelí je kamenný portál s náběžnými kameny. V horní části uzavírá portál profilovaná rovná římsa, nesoucí po stranách koule na soklíku. Ve středu je oválná kartuše orámovaná akátovými volutami s girlandami z růží, nad ní hlava andílka. Po obou stranách portálu se nacházejí pravoúhlé boční vchody s nadsvětlíkem…  číst dále

Pardubický kraj,  Ústí nad Orlicí  (UO), Lanškroun