Kaple z r. 1858. V letech 2006–2007 oprava kaple. V kapli probíhají koncerty a konají se svatby. Před ní na kamenném pilíři stojí sousoší Piety. Pochází z roku 1861. I když na sloupu je letopočet 1681 předpokládá se, že současná socha pochází ze stol. devatenáctého. Sousoší památkově chráněno.
Kaple sv. Prokopa v Sázavě
© Pavel Vítek 05/2017
Obec Sázava se nachází 2 km východně od města Lanškroun. Obcí prochází silnice II. tř. č. 315, která spojuje Lanškroun se Zábřehem. Kapli sv. Prokopa najdeme v centru u křižovatky místních komunikací na břehu řeky Moravská Sázava.
popis

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1304. Roku 1976 byla obec Sázava připojena k městu Lanškrounu a stala se tak jeho částí. Osamostatnila se r. 1992. Kaple sv. Prokopa byla vystavěna roku 1858 za finanční podpory bývalého císaře Ferdinanda. Oltář pochází z 1. poloviny 19. století. Ze stejné doby pochází obraz sv. Mikuláše a lavice umístěné uvnitř kaple. Varhany jsou z 1. poloviny 18. století. V letech 2006–2007 proběhla oprava kaple. V kapli probíhají pravidelné koncerty u příležitosti pouti na svátek sv. Prokopa a vánočních svátků. V kapli proběhlo i několik svateb. Před kaplí na vysokém kamenném pilíři stojí sousoší Piety, pocházející z roku 1861. Původně sousoší stálo na jiném místě v obci, ale roku 1867 bylo přemístěno před kapli sv. Prokopa. I když na hlavici sloupu je u německého nápisu letopočet 1681, lze předpokládat, že současná socha Piety pochází až ze století devatenáctého. Sousoší…  číst dále

Pardubický kraj,  Ústí nad Orlicí  (UO), Sázava