Moje místa 0
Zmínky o tvrzi pánů ze Žeravic se objevují od konce 14. stol. Zřejmě za husitských válek byla tvrz opuštěna, protože v r. 1446 se uvádí jako pustá. Koncem 15. stol. držel Žeravice Jindřich z Kokor, který tvrz pravděpodobně obnovil. Po spojení Žeravic s Čekyní ztratila význam a zanikla.
Předpokládaná lokalita tvrze "Zámčisko"
© Luděk Vláčil 02/2017
Žeravice se prvně zmiňují v listině datované k roku 1078, jejímž prostřednictvím moravský kníže Ota poskytl majetek nově založenému klášteru Hradiště u Olomouce. Tyto údaje však byly zapsány až v roce 1160. Ves byla sídlem vladyckého rodu pánů ze Žeravic. Zřejmě ti si zde vybudovali také tvrz. V roce 1376 prodal Mareš (Bareš?) Číhovka z Číhovic, který se psal rovněž ze Žeravic, ves svému strýci Maršovi. Tehdy se prvně zmiňuje i sídlo vladyckého rodu, žeravická tvrz. V roce 1418 držel tvrz se vsí Václav Číhovka. Za husitských válek byla tvrz pravděpodobně opuštěna, protože v roce 1446 prodali Zástřizlové Ondřej z Chvalkovic a Heřman z Pavlovic Jindřichovi z Kokor, jeho dědicům a jeho matce Elišce opuštěnou pevnost (tvrz) ...
Luděk Vláčil - zdroj: Muzeum města Přerova., Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku II. - Severní Morava, SVOBODA 1983., publikace- Žeravice 1160–2010, Vydalo Statutární město Přerov v r. 2010, Autoři Aleš Drechsler a Jiří Lapáček a další, 1.2. 2017