Původní bronzová socha od Otakara Španiela odlita r. 1938, pak zakopána, odhalena r. 1946. V r. 1953 zničena komunisty, následně vyvstaly silné nepokoje lidu, které byly potlačeny. V r. 1998 odhalena věrná kopie.
Graficke pismenko Na centrálním náměstí města Prostějova, náměstí T. G. Masaryka, stojí socha našeho prvního prezidenta. Samotná socha je věrnou kopií původního díla, která měla v rámci dějin Československa unikátní historii. Původním autorem sochy byl vynikající sochař Otakar Španiel. Nadživotní socha byla vyrobena z bronzu v dílně pražské umělecké slévárny V. Maška v roce 1938. Válečné události však zapříčinily, že 4,5 m vysoká socha skončila zakopaná na pozemku slévárny. Podle původního návrhu měla socha stát na mramorovém podstavci s vítězným sloupem. Ten měl být navíc zakončen bronzovou sochou Génia. Od projektu však muselo být upuštěno. Po válečných letech byla socha ...
Ivo Rozehnal - zdroje: www.vecernikpv.cz 30.3.2014, www.prostejovsky.denik.cz 11.8.2008, 14.7. 2016

pomník, památník