Pomník básníka Jiřího Wolkera z r. 1951 od ak. sochaře Antonína Kalvody. Socha je zapsána jako kulturní památka. Samotný básník patří mezi historicky významné postavy města Prostějova a české literatury.
Graficke pismenko Pomník se sochou básníka Jiřího Wolkera v životní velikosti stojí na náměstí Edmunda Husserla při obchodním centru Zlatá brána (dříve Prior). Jde o kamenosochařské dílo z roku 1951. Autorem je ak. sochař Antonín Kalvoda. Materiálem sochy je travertin, z něhož bylo např. postaveno antické Koloseum. Pomník je od r. 1958 veden jako kulturní památka. Jednou z postav zapsanou do historie města Prostějova je básník Jiří Wolker (celým jménem Jiří Karel Wolker). Narodil se 29.3.1900 v rodině bankovního úředníka. Přestože zemřel již 3.1.1924 na tuberkulózu, tedy velmi mlád, je jeho poezie stále oblíbená. Samotný Jiří byl v dětských letech aktivním skautem, ...
Ivo Rozehnal - Zdroje: wikipedia.cz, 18.6. 2016