Původně dřevěný. R.1557 Vilém z Valdštejna vystavěl kamenný kostel. Kolem r.1600 rytíř Jiří Šípař Zásmucký ze Zásmuk přistavěl presbyterium. R.1700 Ferdinand hrabě z Harrachu vystavěl kamennou věž. Kol. r.1740 přistavěna barokní kaple sv. Trojice.
Pohled na kostel ze hřbitova
© Pavel Vítek 05/2006
Kulturní památkou chráněnou státem je kostel sv. Mikuláše v Horní Branné. Původní dřevěný kostel je nejstarší celém Podkrkonoší. Jeho historie je velmi bohatá. Pod správu branské farnosti patřily všechny okolní vesnice, v nich byly filiálky branské fary.
historie

Branský kostel byl založen asi některým z Vartenberků. Dnešní stavba tvoří sladěný celek gotiky a barokní přístavby. Původní kostel v Horní Branné byl dřevěný Za husitských válek byl kostelík zničen. V r. 1557 Vilém z Valdštejna vystavěl nový kamenný kostel. Kolem roku 1600 hejtman branského panství rytíř Jiří Šípař Zásmucký ze Zásmuk přistavěl pozdější presbyterium. Na místo dosavadní dřevěné zvonice byla v r. 1700 nákladem Ferdinanda hraběte z Harrachu vystavěna kamenná kostelní věž a na ni zavěšen zvon Mikuláš. Výška věže je 40,3 m. V r. 1799 byla pobita plechem. Ke kostelu, který je ve slohu gotickém, byla někdy kolem roku 1740 přistavěna kaple sv. Trojice ve slohu barokním. Vznikl tak vzácně sladěný architektonický celek. V této kapli se nachází cenný kříž vykládaný perletí ze 17. století. Jsou tu dva pobočné oltáře, které byly zřízeny r. 1799. Oltář na straně sakristie je zasvěcen sv. Anně a oltář na straně západní sv. Janu…  číst dále

Liberecký kraj,  Semily  (SM), Horní Branná