Kaple sv. Anny v Jilemnici, stojící na východním úbočí vrchu Kozince, byla postavena r. 1908. Stavba nezapře dobu secese. Původně tvořila dominantu v polích, časem ji obklopila zástavba. Kolem kaple stojí vzrostlé lípy, staré více než sto let. Při její jižní straně stojí kříž z roku 1844.
Kaple sv. Anny

Naučná stezka

Kaple sv. Anny je pátým zastavením na naučné stezce města Jilemnice, dlouhé 7,5 km, nazvané "Jilemnice známá neznámá". Stezka, značená žlutou turistickou značkou, tvoří nenáročný turistický okruh s celkem 18 zastávkami s naučnými tabulemi.

Kaple sv. Anny

Kaple sv. Anny stojí na východním úbočí vrchu Kozince. Dnes je obklopena zástavbou, v roce 1908, kdy byla vysvěcena, stála ovšem ještě daleko v polích a tvořila výraznou krajinnou dominantu. Stavba nezapře dobu secese. Podle pamětníků byly v kapli slouženy mše svaté až do konce 40. let minulého století, později tato tradice zanikla. Znovu byla obnovena r. 1982 a od té doby se v kapli opět slouží mše v neděli před (nebo po) svátku sv. Anny (26.7.). Při její jižní straně stojí kříž z roku 1844. Na podstavci s reliéfem sv. Františka Serafínského lze přečíst, že Boží muka dal postavit hrabačovský pekař Franc Jezdinský spolu s manželkou Anežkou. Lípy malolisté (Tylia cordata) vedle kaple jsou staré přibližně 100 let, dosahují výšky kolem 25 m a obvod kmene v dolení části činí asi 350 cm.

jh podle informačního textu MÚ Jilemnice na místě, http://www.vikariatjilemnice.cz, 19.2. 2011

Liberecký kraj,  Semily  (SM), Jilemnice