Zaniklý hrádek z roku 1534 vystavěný v souvislosti s hornickou činností v oblasti. Od roku 1561 se uvádí jako pustý.
Purkhybl
ostrožna se stopami hrádku
Hrádek Purkhybl nemusíte hledat marně, jak se uvádí výše (a jak se napoprvé přihodilo i mně). Pokud přicházíte či přijíždíte směrem z části obce Čistá v Krkonoších do Černého Dolu (tj. směr od Rudníku, Trutnova apod.), bezprostředně za dopravní značkou označující začátek obce "Černý Důl" je po levé straně stará, neprovozovaná továrnička Menšík. Naproti továrně (u níž se dá parkovat) přes silnici je několik domků, nad nimiž se "tyčí " skalnatý ostroh - a to je i místo, kde stál Purkhýbl. Ostroh byl před nějakou dobou vyčištěn od náletových dřevin, ty se zde však opět ujímají vlády, takže doporučuji návštěvu co nejdřívější. Zbytky hrádku lze označit jen za stopy, takže alespoň poskytne dostatek prostoru pro vaši fantazii. Pokud budete mít chuť na hezkou procházku, doporučuji sejít z ostrohu na druhou stranu od silnice, přejít louku a přebrodit potůček (mostek je tam také...) a vydat se po zpevněné cestě proti proudu, pak po další cestě uhnout doprava do kopce a po dalších cca 150 m uhnout starou cestou ještě jednou doprava. Tam někde jsem hledal hrad poprvé...
Jan Kořán, 29.8. 2006
historie

V trhových smlouvách panství Vrchlabského připomíná se r. 1534 Purkhybl a r. 1561 Purkhybl zámek pustý. Nesnadno jest polohu jeho vyhledati. Neb. Ant. Malochovi povídáno od jedněch, že je to tvrziště mezi Švarctálem a Maršovem, od jiných, že jest to skála na hoře lesem porostlá asi půl čtvrti hodiny od kostela Švarctálského; lidé prý tomu místu říkají Burghübl a povídají, že tu hrad stával. Jméno samo svědčí o tom, že se již v 16. věku pravé jméno této tvrze zapomenulo. Možná, že tu bylo sídlo statku, který Jan Krupý z Probluze Janu Kordulovi ze Sloupna prodal.

August Sedláček V./236, 18.12. 2005

Další texty historie

Pověsti o hradu

Paví hrad Jedna ze zajímavých pověstí hovoří o pevnosti stojící na místě dnešního Purkhyblu. Zdejší urozená paní prý chovala spousty nádherných pávů, které pravidelně vodila ke koupeli do blízkého Smrčinového potoka. Tomuto údolí se proto začalo říkat Paví údolí – Pfauenzahl, Pfauenthall. V erbovní symbolice páv představoval symbol přepychu, bohatství a nadřazenosti. Paví chvost býval často dosazován do klenotu erbovního znamení. Poklad v zemi Existuje několik desítek pověstí o otevírajícím se podzemí v určitý den křesťanského svátku. I na zdejším Purkhyblu se prý kdysi na svátek Božího těla otevřel vchod do podzemí jedné ženě, která tudy šla se svým dítětem. Matku navedla zvědavost do podzemí plného pokladů a dítě nechala stát u vchodu. Na dítě zapomněla a našla jej na tomtéž místě až přesně za rok. V ruce drželo totéž jablko, stejně jako před rokem. Bílá paní a zlaté jablko O Purkhyblu ale také existuje tatáž pověst…  číst dále

Přemysl Špráchal, Božena Sedláčková, 21.6. 2006

Královéhradecký kraj,  Trutnov  (TU),