Vodní elektrárna Spálov stojí těsně nad soutokem Jizery a Kamenice. Podle projektu Ing. Dr. A. Jílka vznikla v letech 1921–26, vnější vzhled se vyznačuje použitím prvků rondokubismu.
Elektrárna z mostu přes Jizeru
© Ivan Grisa 09/2010
Elektrárna stojí v nejzápadnější části města Semily, na soutoku Jizery a Kamenice. Příjezd autem či na kole je možný po silnici Železný Brod - Bozkov, parkování u hotelu Pod Spálovem (cca 100 m od elektrárny) má omezenou kapacitu. Přímo u hotelu zastavují na znamení osobní vlaky na trati Železný Brod - Tanvald (zastávka Spálov). Na Riegrově stezce (červená značka Semily - Železný Brod) zde končí její nejzajímavější úsek (vyhrazený jen pro pěší!) úzkým kaňonem Jizery s galeriemi a pěším tunelem. Pokračování do Brodu vede po výše zmíněné silnici. Hotel Pod Spálovem poskytuje poměrně kvalitní služby pro hladové a žíznivé poutníky. Elektrárna je přístupná od května do září vždy v pondělí a pátek od 14.00, o víkendech pak od 10.00 a 14.00. Prohlídky pro větší skupiny lze telefonicky objednat i na kterýkoli jiný den v roce mezi 8. a 17. hodinou. Návštěvníci se shromažďují u vstupu do elektrárny od hotelu.

Vodní elektrárna Spálov

Pro využití vodní energie Jizery byla v letech 1921–26 podle projektu Ing. Dr. Antonína Jílka postavena průtočná elektrárna, napájená podzemním přívodním kanálem, dlouhým 1,7 km. Ten je ze tří čtvrtin vyražen ve skále, jen poslední úsek je vyzděný v úbočí svahu. Elektrárna sestává ze dvou budov: dolní a větší obsahuje turbinovou halu a transformovnu, horní a menší plní úlohu vodního zámku, tj. regulační komory pro ovládání přítoku vody na turbiny. Původní instalovaný výkon zařízení, dodaného strojírnou v Blansku a Křižíkovými elektrotechnickými závody, činil 2 MW. V letech 1998–99 prošla elektrárna úplnou obměnou technologie a opravou budov. Výkon se zvýšil na 2,4 MW. Původní horizontální Francisovy turbiny byly nahrazeny vertikálními Kaplanovými. Vnější vzhled budov byl obnoven v původním duchu raných 20. let. Jedno z historických turbosoustrojí bylo osazeno na podstavec do zahrady před elektrárnou. Kromě elektrárny je technickou…  číst dále

Ivan Grisa, dle informačních tabulí naučné stezky, 17.9. 2010

Liberecký kraj,  Semily  (SM), Spálov