Původní zámek nechali postavit Křinečtí z Ronova v 16. století. V roce 1701 zámek koupil rod Harrachů. Ti v letech 1714 a 1895 rozšířili zámek do dnešní podoby. V současnosti v zámku sídlí Krkonošské muzeum.
Pohled na průčelí zámku od jihozápadu.

Stálé expozice muzea:

Expozice lyžařská - “Bílou stopou. Kapitoly z dějin českého lyžování do r. 1938”. Expozice přibližuje vývoj našeho lyžování a je členěna na jednotlivé kapitoly: vývoj světového lyžování od poloviny 19. století, počátky zimní turistiky a rekreace v Krkonoších, zavedení lyží do Čech a vznik prvních lyžařských organizací, založení svazu lyžařů, rozvoj závodního lyžování, vývoj lyžařské výzbroje a výstroje, závod na 50 km a tragédie Hanče a Vrbaty v r. 1913, rozmach lyžařství v meziválečném období.
Expozice historicko-etnografická - Sleduje především historický vývoj západních Krkonoš od počátků velké kolonizace ve 13. století až po současnost. Čestné místo zaujímá kolekce 33 pohřebních štítů z 1. poloviny 19. století a jedinečná lněná příze z přelomu 18. a 19. století - 296 m ručně předeného vlákna váží pouze jediný gram. Z lidové kultury připomeňme bohatou kolekci lidového nábytku a zejména krkonošské betlémy. Nejčelnější místo patří jedinečnému mechanickému ozvučenému betlému z let 1883-1913, dílu ředitele dívčích škol Jáchyma Metelky. 142 pohyblivých figurek tu vytváří 350 různých, velmi přirozených pohybů a vše přes jediný stroj pohání jediné závaží. Zbylá tři závaží slouží pouze zvukovým efektům. Pozornost je věnována také šlechtickému rodu Harrachů, zejména Janu hraběti Harrachovi.
Kavánova galerie - Založena byla roku 1956 u příležitosti nedožitých 90. narozenin Františka Kavána (1866-1941). Malíř se narodil ve Víchovské Lhotě u Jilemnice a rodný kraj zůstal trvale zapsán v jeho duši i díle. V letech 1889-95 studoval na pražské malířské akademii u Julia Mařáka. Pod jeho vedením rychle vyrostl v prvořadého krajináře a většina děl z té doby patří dnes ke zlatému fondu české krajinomalby. Slavný Podmrak malovaný ve Víchovské Lhotě roku 1894 byl o šest let později na Světové výstavě…  číst dále
turistické

Zámek se nachází v zámeckém parku nedaleko náměstí, jak zámek tak i park jsou dobře udržovány. V zámku sídlí Krkonošské muzeum. Je možno navštívit - expozice historie lyžování v českých zemích, národopis západních Krkonoš, historie obchodu a řemesel na Jilemnicku a také Galerii Františka Kavána. Je zde vystaven i unikátní mechanický betlém Jáchyma Metelky. Doporučuji návštěvu!

Vojtěch Šedý, 29.12. 2005

historie

Zámek pochází z 16. století,kdy jej nechali postavit Křinečtí z Ronova.Od nich panství zdědili Harantové z Polžic a Bezdružic a v roce 1701 zámek koupil pokrokový rod Harrachů. Ti v letech 1714 a 1895 rozšiřovali do dnešní podoby. Původní zámek měl pouze západní křídlo s hodinovou věží. Za fašistické okupace během 2. světové války byl jejich majetek zkonfiskován a rodina Harrachů pronásledována režimem. Po válce budova a pozemky připadly československému státu. Dnes je zde Krkonošské muzeum s expozicí dějin lyžařství a pohyblivé betlémy. Nachází se nedaleko náměstí asi 200 metrů.Cesty jsou dobře značené. U zámku je krásný park.

Radmila Chalupová, 11.2. 2006

Liberecký kraj,  Semily  (SM), Jilemnice