Původní románský kostel vystavěn ve 13. století. Goticky přestavěn r. 1384. Nově vystavěn r. 1606. Po požáru přestavěn v l. 1670–1678 a získal barokní podobu. Úpravami prošel v polovině 18. století, kdy byla přistavěna věž.
Pohled od severu
© Pavel Vítek 08/2011
Město Habry leží 21 km jižně od Čáslavi a 19 km severně od Havlíčkova Brodu. Leží u hlavní silnice č. 38, která však zastavěnou část města objíždí. Z Haber vycházejí cyklotrasy č. 4155 z Běstviny do Humpolce a č. 4156 vedoucí z Ledče nad Sázavou přes Chotěboř do Sázavy. Kostel Nanebevzetí Panny Marie stojí jihovýchodně od centra města, kterým je Žižkovo náměstí, naproti zámku.

historie

První písemná zpráva o obci je uvedena v Kosmově kronice a pochází již z roku 1101. Původní románský kostel byl vystavěn ve 13. století. Tehdy byl zasvěcen sv. Petrovi a Pavlovi. Gotickou přestavbou prošel roku 1384. Nově byl vystavěn roku 1606. Po požáru prošel přestavbou v letech 1670–1678, kdy byla sklenuta loď a presbytář a vystavěno hlavní průčelí a tehdy byl zasvěcen Nanebevzetí Panny Marie. Pří této

popis

Z původního románsko-gotického kostela pochází zazděný portál na severní straně presbytáře a zdivo sakristie. Kostel Nanebevzetí Panny Marie je jednolodní stavba s oratoří na severní straně. Věž je vystavěna při severozápadním průčelí. Větší část vnitřního zařízení kostela pochází z let 1670–1680. Kazatelna rokoková s obrazy evangelistů. Cínová, bohatě reliéfy zdobená křtitelnice pochází z roku

půdorys kostela
    Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek