Zámek byl založen Janem Vlasákem Klusákem z Kostelce v l.1700 až 1702. Zámek byl kolem r. 1723 rozšířen o kapli. V r. 1782 zámek vyhořel. Po r. 1918 by zámek využíván Červeným křížem. Dnes je zde Ústav sociální péče pro postižené muže.
Hlavní průčelí
Celkový pohled na zámek a bývalou kapli
© Luděk Pitter 03/2005
Na návsi v obci Zboží stojí nevelký zámek z počátku 18. stol. Na základě stavebního uspořádání soudí někteří autoři, že do stavby zámku byla zahrnuta jiná starší stavba. Původně se jednalo o jednopatrovou barokní budovu nepravidelného čtyřúhelníka, ke které byla později přistavěna obdélníková část, kde byla kaple. Dnes po kaply zůstala jen střecha v podobě kupole s lucernou. Dnešní mansardová střecha je z úprav po požáru z druhé poloviny 18. stol. Celkem má zámek přes třicet místností, které vznikly rozdělením větších prostor zejména v období 1. světové války, kdy byl zámek využíván jako lazaret. Zámek obklopuje park o výměře asi 6 ha. Dnes je v zámku Ústav sociální péče pro 60 postižených mužů, o které pečuje 20 zaměstnanců.
historie

Obec Zboží je poprvé připomínána v roce 1307. Před rokem 1419 byla zastavena Benešovi z Tupadel a později ji Trčkové z Lípy připojili k lipnickému a světelskému panství. Začátkem 18. stol., přesněji v letech 1700 až 1702 si nechal Jan Vlasák Klusák z Kostelce vystavět ve Zboží zámek. Krátce na to byl zámek ještě rozšířen, neboť již v roce 1723 je u zámku zmiňována kaple. V roce 1782 zámek vyhořel a při opravách získal zámek mansardovou střechu. Za I. světové války zřídil v zámku majitel Richard Moravetz vojenský lazaret. Po roce 1918 by zámek využíván Červeným křížem. Později byl částečně využíván jako sociální ústav, po určitou dobu zde byl i domov důchodců a dnes je zde umístěn Ústav sociální péče pro postižené muže.

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Východní Čechy, 23.5. 2005

Schematické znázornění stavby