Zámek byl přestavěn z vodního hradu r. 1501 J. J. ze Žerotína. V této podobě zámek přetrval až do 19. stol. V r. 1945 byl zámek zestátněn. Dnes zde sídlí Národní ústav lidové kultury, je zde hist. knihovna obsahující 13 000 svazků, na zámku jsou stálé expozice a také se zde pořádají koncerty.
Strážnice
Novorenesanční zámek s klasicistními prvky
2003 ©Luděk Pitter
Na jižní Moravě, jen kousek od Hodonína, leží městečko Strážnice. Při jeho okraji, uprostřed rozlehlého anglického parku, je dvoupatrová budova zámku, který určitě stojí za návštěvu. Budova zámku sestává ze tří křídel, tvořících písmeno U. K levému křídlu je přistavěna osmiboká věž s hodinami.
Zámek byl přestavěn ze strážního hradu, proto Strážnice. Dnes je majetkem státu a nachází se v něm muzeum s expozicí lidové keramiky, hudebních nástrojů, sbírka obrazů a knihovna. Zámecká knihovna registruje více jak 13 000 svazků i ze 16. stol. a je vybavena dobovým nábytkem. Z hudebních nástrojů jsou vystaveny trouby, bukače, ozembouchy a další. Na své si přijdou i milovníci zbraní. U zámku je anglický park založený v 1. polovině 19. stol. V prostředí zámeckého parku v několika přírodních amfiteátrech se vždy poslední víkend v měsíci červnu koná Mezinárodní folklorní festival.
16.10. 2003

historie

Původně vodní hrad z 2. pol. 13. stol., snad v majetku Miloty z Dědic. Dalšími majiteli byli pánové z Kravař. Hrad byl často terčem nájezdů uherských a tureckých vojsk a později i protihusitských vojsk (Václav z Kravař byl významným husitským hejtmanem), proto jej Jiří z Kravař obehnal valem a příkopem a přestavěl v gotickém slohu. Roku 1466 zdědila strážnické panství Jiříkova dcera Alžběta, která se po

Jihomoravský kraj,  Hodonín  (HO),