Zámek v renesančním slohu se prvně připomíná r. 1551. R. 1638 ho prodala Eliška Polyxena Dembinská z Dembině olomouckým jezuitům. Po zrušení řádu jej koupil r. 1783 za 111.008 zl. Raimund Manner. Přestavbami v 19. a 20. století ztratil zámek svou umělecko-historickou hodnotu, nyní škola.
Čelní strana zámku
Graficke pismenko Původní tvrz stávala již ve 14. století na Holém kopci a byla patrně pobořena za bojů mezi markrabaty Moštem a Prokopem, neboť v r. 1420, při prodeji dvora v Bohdalicích, se hovoří o tvrzišti zvaném Kopec.
Nová tvrz, vlastně již zámek, byla vystavěna mnohem později, v renesančním slohu a připomíná se teprve v r. 1551. V r. 1638 prodala statek, k němuž patřily vsi Bohdalice a Pavlovice, Eliška Polyxena Dembinská z Dembině olomouckým jezuitům. Po zrušení řádu koupil v r. 1783 bohdalický statek za 111 008 zl. Raimund Manner, z jehož potomků se Michal Josef Manner († 1894) zasloužil o rozvoj českého života na Vyškovsku. Přestavbami v 19. a 20. století ztratil zámek svou umělecko-historickou hodnotu, nyní je využíván jako škola.
Kol.: Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku I., Jižní Morava, Nakladatelství Svoboda, Praha 1981, 24.3. 2011

není známo
     Vyškov  (VY)