Zajíčkův mlýn

Dolejší ostrovní mlýn; Petrův mlýn
Mlýn zmiňovaný v r. 1437, obnoven jako zděný byl po povodni v r. 1534. V r. 1770 koupil mlýn v dražbě Fr. Seydl. V r. 1922 ho koupil Josef Zajíček, pak mlýn vedla vdova Alžběta, která provedla několik modernizací. V 50. letech 20. stol. znárodněn, vybavení zničeno. V r. 1992 vrácen Jiřímu Zajíčkovi.
Budova mlýna z mostu přes náhon
Graficke pismenko K Zajíčkovu mlýnu se dostanete z hlavního náměstí Pražskou (východní) branou, za kterou vede mostek přes mlýnský náhon – mlýn je hned za mostkem na ostrově. Z mostu je pěkný výhled na obě strany náhonu.
Iva Spurná, 7.4. 2011

historie

Na východní straně historického jádra města Berouna vede uměle vytvořený náhon, který odvádí část vody z Berounky a ústí do Litavky ještě před soutokem obou řek a vytváří tak ostrov. Tomuto náhonu se také někdy říká Mlýnská strouha či nověji Berounská Čertovka – v minulosti zde byly v činnosti tři mlýny: Maňasovský čili Hořejší ostrovní (první zmínka je z r. 1437); Panský, který patřil k největším mlýnům na Berounsku – nestál na ostrově, ale na

Iva Spurná (Josef Klempera: Vodní mlýny v Čechách I., Libri, Praha 2000), 7.4. 2011