Kostel v Nové Vsi nechala postavit v letech 1616–17 Kateřina z Rederu v rámci zřizování svého vdovského sídla. Pozdně barokní úprava 1782. Zachována část původního zařízení, většina pochází z 18. století.
Kostel od východu
© Ivan Grisa 01/2010
Graficke pismenko Nová Ves se táhne údolím Jeřice mezi Mníškem a Chrastavou. Kostel se nachází přibližně uprostřed vsi nad pravým břehem říčky, příjezd od hlavní silnice po místní komunikaci, odbočující ve značně nepřehledné zatáčce.
Autobusové spojení obce zajišťuje linka Liberec - Mníšek - Chrastava, zastávka Nová Ves kostel.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Nové Vsi
    Dlouhá ves, roztažená v údolí Jeřice, se počátkem 17. století stala vdovským sídlem Kateřiny z Rederu (Redernu), rozené Šlikové. Jejím nákladem byl postaven na svahu nad pravým břehem říčky jednolodní orientovaný kostel s hranolovou věží. Z doby výstavby se dochovaly obvodové zdi stavby, malované terče s rederovským a šlikovským erbem ve dvou oknech a kamenná křtitelnice. Po rekatolizaci území byl kostel vybavován novým barokním zařízením.

Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 2., Academia 1979, 31.1. 2010