Pomník Maryčky Magdonové – fiktivní postavy z básně Petra Bezruče. Dílo akad. sochaře Augustina Handzela financoval starohamerský Sokol a slavnostně odhaleno bylo 14.8.1933.
celkový pohled na pomník při hřbitovní zdi s márnicí v pozadí
© Jan P. Štěpánek 06/2009
Graficke pismenko Pomník na Starých Hamrech při zdejším hřbitově byl vystavěn na památku jedné z nejznámějších básní a literárních postav významného básníka Petra Bezruče – Maryčky Magdonové.
K místu se dá pohodlně dostat od starohamerského kostela sv. Jindřicha v jehož blízkosti leží malý hřbitov. V jeho spodní zadní části se pomník nachází.

historie

Nešťastný a tragický příběh chudého děvčete z hor, kterou nešťastný osud vehnal ze skal podél břehů do divoké vody řeky Ostravice, je obecně znám. Bezruč chtěl básní upozornit na těžký osud chudých obyvatel tohoto Bohem zapomenutého, ale krásného kraje. Pomník básníkově fiktivní postavě nechal u ostravského akademického sochaře Augustina Handzela zhotovit starohamerský oddíl Sokola. Dílo bylo zasazeno k ohradní zdi zdejšího hřbitůvku, aby tak

pomník, památník
     Frýdek-Místek  (FM)