Hradiště o rozloze 7 ha z doby hradištní, z 10. – 12. století, pravděpodobně využívané již mnohem dříve (eneolit, doba bronzová, halštatská). Dochoval se pouze zbytek prvého šíjového valu.
hradiště v místě prvního valu s příkopem
© Milan Caha 08/2008
Graficke pismenko Hradiště se nalézá na ostrohu jižně od středu obce na pravém břehu říčky Litavky. Z centra obce se na něj dostanete nejsnáze tak, že projdete kolem bývalého pivovaru, přejdete lávku přes Litavku, dáte se doprava a pokračujete mezi domy až k místu, kde cesta končí ve dvoře. Po levé straně pak pokračuje pěšina šikmo nahoru, která vás zavede přímo na akropoli hradiště, a to v místě prvního vnitřního valu. Z náměstí to je cca 500 metrů.
M.C., 7.8. 2008

historie

Ostrožna nad Lochovicemi byla pravděpodobně využita již v eneolitu, době bronzové nebo halštatské, na ploše hradiště se nalezla keramika z těchto období. Prokazatelně bylo hradiště osídleno v mladší a střední době hradištní. Ostrožna je protažena ve směru jih-sever, v nejvyšších místech se tyčí 35 metrů nad nivou Litávky. Severní strana hradiště byla poškozena při výstavbě domků a jejich zahrad. Plocha hradiště byla po staletí zemědělsky

Milan Caha (zdroj: M. Lutovský a kol. Encyklopedie hradišť v Čechách, Libri, Praha 2003), 7.8. 2008