PR Rybníky u Vitmanova vyhlášena správou CHKO Třeboňsko od 1.1.1995 na katastrálním území Holičky u Staré hlíny, na ploše 202,8 ha. Zahrnuje rybníky Nový Vdovec (75 ha) a Ženich (78 ha) a malé lesní rašeliniště. Významné hníždiště vodních ptáků.
Přírodní rezervace Rybníky u Vitmanova
Přírodní rezervace Rybníky u Vitmanova se nachází v chráněné krajinné oblasti Třeboňsko zhruba 5 km severovýchodně od Třeboně. Skládá se ze dvou velkých rybníků – Nového Vdovce (74 ha) a Ženicha (78 ha) – a jejich bezprostředního okolí. Mezi rybníky vede červená značka Třeboň – Stráž nad Nežárkou, pohodlně je rezervace dostupná také ze silnice Stará Hlína – Stříbřec.
Jiří Cukr, 11.10. 2007
popis

Předmětem ochrany jsou vedle vlastních rybníků a jejich četných ostrovů pobřežní porosty a menší rašeliniště na východním okraji rezervace. Cenná je flóra (ďáblík, rosnatka, bublinatka) i fauna (vydra, moudivláček, volavky, různé druhy kachen). Unikátem je hnízdiště kormorána velkého, spatřit lze i orla mořského. Zvláště při migracích se tady shlukuje obrovské množství ptactva. V okolí roste řada starých dubů. Jedinečná je hráz okolo Ženicha dlouhá cca 3500 m, která ho obepíná v celé jeho délce a je nejdelší rybniční hrází u nás. Po ní se dá také celý rybník pohodlně obejít, což je další zajímavost. Okolí křižuje řada umělých kanálů.

historie

Rybník Nový Vdovec vystavěl v roce 1561 Matyáš Ruthard z Malešova, vedle Krčína a Štěpánka Netolického nejvýznamnější rybniční stavitel na Třeboňsku. Pojmenován byl po stavu majitele panství Viléma z Rožmberka, jemuž krátce před tím (1559) zemřela první manželka Kateřina. Rozloha rybníka byla původně několikrát větší než dnes. V roce 1827 byl zrušen a jeho dno přeměněno na zemědělsky využívané pozemky. Vznikl zde také dvůr Vitmanov, který nese jméno panského správce Antonína Witmana. Půda zde ale nebyla výnosná, a proto byl rybník již v roce 1865 obnoven v dnešní velikosti a v roce 1881 byl v jeho těsném sousedství zřízen současný Ženich. V roce 1994 byly oba zahrnuty do přírodní rezervace o rozloze 202,8 hektarů.

Další texty historie
Jihočeský kraj,  Jindřichův Hradec  (JH), Holičky