Bývalý hřbitovní kostel založen královským hejtmanem Oldřichem Doudlebským na konci 16.stol., několikrát opravován, používán též jako hrobka rodu Mannsfeldů. Na návrší před kostelem stojí dvojice soch z 18.stol.

Stručná historie

Kostel byl založen roku 1589 Oldřichem Doudlebským z Doudleb, tehdejším královským hejtmanem Avšak dřívější původ je možný. Roku 1688 byl kostelík opraven a používán jako rodinná hrobka Mannsfeldů. Po stavbě nového kostela se stal hřbitovním a byl zasvěcen památce Povýšení sv. Kříže, prošel radikální opravou, přičemž byly některé jeho části zbořeny(předsíň, sakristie a kůr), byla odstraněna kazatelna. Od roku 1814 se zde ale již nepohřbívalo. Před kostelem na terase směrem k silnici je dvojice barokních soch představující sv. Judu Tadeáše(v pravé ruce drží knihu, v levé ruce kyj) a sv. Leonarda(s křížem v pravé ruce a srdcem v levé.) Obě sochy byly postaveny v roce 1769 na paměť velkého krupobití. Tyto sochy vznikly současně na konci 18.století, ale nepocházejí od jednoho autora.
Jarmila Řehořková, zdroj: Olič M. a kol.:Dobříš město na Zlaté stezce, Průša O.:Historický kalendář města Dobříše 921-1986, 4.8. 2007

půdorys kostela
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek