Silně přestavěné pozůstatky hradu a rokokový zámek ze 17. století. Inspirován francouzským stylem doby Ludvíka XVI. Zámku přiléhá cenný architektonicky řešený francouzský park. Bohatá sochařská výzdoba od I. Platzera.
průčelí zámku
Stálá expozice, 11 pokojů ve stylu rokoka a klasicismu.
Francouzská zahrada: Vzácná ukázka rokokové zahradní architektury, která svými květinovými ornamenty a stříhanými ploty navozuje atmosféru vídeňského Schönbrunu. Perla mezi zahradami v ČR.
Svatební obřady: Zrcadlový sál, konírna, francouzský park.
Ubytování: 20 lůžek, svatební apartmá.
Kulturní akce: Pořádají se nepravidelně: koncerty, divadlo, výstavy atd..
26.11. 2003

Prohlídkové okruhy:
    I. OKRUH - Zámecká expozice - 11 místností ve stylu rokoka a klasicismu. Délka prohlídky 50 minut, min. 5 osob, max. 35 osob.
    1/2 prohlídka zámecké expozice - Délka prohlídky 30 minut, min. 2 osoby, max. 35 osob.
    II. OKRUH - Dobříšské přízraky - Strašidelná výprava za místními pověstmi pro děti každého věku. Délka prohlídky 20 minut, max. 20 osob.
    III. OKRUH - Galerie JCM -

historie

Rokokový zámek s výraznou fasádou pochází z let 1745-1765, kdy přestavbu uskutečnil Jindřich Pavel Mansfeld. Jeho dcera Marie Isabella byla provdána za Frant. Gundakara Colloreda. Tímto vznikl šlechtický rod Colloredo-Mannsfeld, který zde pobýval do 2 sv. války. V roce 1942 byl zámek vyvlastněn nacisty a v roce 1945 připadl státu a byl užíván téměř 50 let jako Domov spisovatelů. V roce 1998 je navrácen spolu s franc.

26.11. 2003

O zvědavé Juditce
    Kterak ve sklepích dobříšského hradu s černým rytířem mluvila, který tam poklady hlídá a za noci zpívá na Varkačské skále.
    Středočeský kraj,  Příbram  (PB), Dobříš