Moje místa 0
Dva pomníky, vzdálené od sebe asi 30m, připomínají zastřelené vůdce Rumburské vzpoury v roce 1918. Oba pomníky jsou v lokalitě Lesního hřbitova v Novém Boru.
Pomník na místě popraviště za brankou z Lesního hřbitova.
© Ivo Rozehnal, 06/2008
Graficke pismenko Místo popravy vůdců rumburské vzpoury a lesní hřbitov nalezneme na konci města Nový Bor, po levé straně silnice, vedoucí z města, z Liberecké ulice, směrem na Radvanec. V Radvanci, místní části obce Sloup v Čechách, najdeme rekreační rybník s krásným koupáním a písčitými plážemi obklopený malebnou přírodou.
6.7. 2008

historie

V Novém Boru na zdejším unikátním Lesním hřbitově je pomník obětem Rumburské vzpoury z roku 1918. Za Lesním hřbitovem je pak samotné popraviště, též s pomníkem, kde ukončilo svůj život sedm vůdců povstání. Byli zastřeleni 29. 5. 1918, když další tři vůdci nalezli smrt v samotném Rumburku. Novoborská poprava byla provedena setninou 59. solnohradského pluku. Cílem Rumburské vzpoury mělo být povstání českých vojenských posádek a civilních