Z více jak 3/4 dochované opevnění města Chrudim včetně částečného opevnění předměstí, zbytky bašt a plných věžic, částečné fragmenty městských bran, znatelný průběh příkopu a cenná soustava zachovalých vstupních branek pro pěší (fortny).
Severozápadní cíp parkánové hradby
Graficke pismenko O historii chrudimského opevnění se nejvíce dozvíte v expozici speciálně zaměřené na tuto problematiku, která se nachází v baště Prachárna. Informace o návštěvních dobách - www.muchrudim.cz (výstavy a expozice)
Rostislav Vondra, 24.01.2008, 24.1. 2008

Stručná historie
    Městské opevnění bylo budováno pravděpodobně záhy po založení vrcholně středověkého města, i když první zmínka o existenci hradeb pochází až z roku 1349 (oppidum muratum). Pro postavení hlavní městské hradby byla využita linie staršího valového opevnění, které bylo zplanýrováno. Hradební zeď byla široká 1,8 až 2,7 m, postavena byla z opuky a nepříliš kvalitní malty. Hradbu doplňovaly plné půlválcové věžice, z nichž se v původním stavu dochovala

Rostislav Vondra,(zdroj: Chrudim - Vlastivědná encyklopedie, Kobetič, Pavlík, Šulc a kol.,MILPO Media, Praha 2005), 24.01.2008, 24.1. 2008