Historizující budova bývalého Ředitelství vítkovických kamenouhelných dolů z režného zdiva z r. 1896 podle projektu Felixe Neumanna. R. 1926 provedena dostavba dle arch. Otakara Bema. V r. 2005 proběhla generální oprava a přístavba východní části.
budova bývalého Ředitelství vítkovických kamenouhelných dolů
© Jan P. Štěpánek 02/2007
Graficke pismenko Objekt bývalého Ředitelství vítkovických kamenouhelných dolů, dnes sídlo společnosti OKD a.s. - IMGE na moravskoostravském Smetanově náměstí, naproti divadlu Antonína Dvořáka. Původně historizující dvoupatrový dům z konce 19. století z červených pálených cihel s dekory špalet provedenými z cihel tmavých, byl později nadestavěn o polopatro. K jeho východní straně byla v nedávné době, při generální opravě, přistavěna rozporuplná moderní přístavba. Dům je kulturní památkou.

historie

Objekt bývalého Ředitelství vítkovických kamenouhelných dolů byl vystavěn v roce 1896 podle projektu slavného architekta Felixe Neumanna. Ten se mimo jiné proslavil v Moravské Ostravě především stavbami pro bohatou německou menšinu, např. Německý dům, kavárna Union, atd. Dostavbu v roce 1926 řídil opět slavný architekt Otokar Bem. V roce 2005 proběhla generální rekonstrukce objektu společností VOKD a.s. Investorem byla společnost OKD a.s.

61-62 Ostravsko

Ostrava-město  (OV)