Společnost Jáma Karolina začala svoji důlní činnost roku 1837, od roku 1863 v majetku rodu Rotschildů. Postupně vznikl velký průmyslový komplex jehož provoz byl v 70. letech minulého století ukončen.
Hlavní obrázek místa
Budovy tzv. dvojhalí spolu s budovu elektrocentrály jediný zachovaný prvek někdejšího areálu jámy a koksovny Karolina
Graficke pismenko Areál bývalé jámy a koksovny Karolina – pro mnohé místní, obzvláště ostravany je to výrazný pojem. Značí kus historie města Ostravy a v posledních letech se zdá, že rozvíří a již rozviřuje i otázky kolem její budoucnosti. Obří oplocená plocha zaniklého průmyslového areálu koksovny a důlní jámy, na jejíž ploše do dnešních dob stojí pouze budova Staré elektrárny a tzv. Dvojhalí (Energetická ústředna III s velínem zrzšené Žofinské huti), se nachází mezi ulicí 28. řijna, která vede po jižním okraji historického jádra Moravské Ostravy z východu na západ, Frýdlantskou, která spolu s železniční tratí lemuje areál na západě, řekou Ostravicí jež tvoří ...

Historie komplexu jámy a koksovny Karolina a Žofinské hutě
    Průmysl do jižního sousedství středověkého jádra Moravské Ostravy, kde do té doby existoval jen Horní mlýn na historickém Mlýnském náhonu, přichází s rokem 1837. Tehdy začala být hloubena jihozápadně od dnešní ulice Na Karolině Moravsko-ostravskou uhelnou společností Jáma Karolina. Krátce poté, v roce 1843 těžbu přebírá vídeňský bankovní dům vlastněný rodinou Rotschildů, který se stává také majitelem Vítkovických dolů a hutí. Salomon Meyer

Jan P. Štěpánek podle K. Kuča: Města a městečka v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, Libri, Praha 2000 a web, 20.2. 2007