Kokory

Hradisko
Archeologicky cenná, neporušená a v regionu ojedinělá lokalita výšinného opevněného sídliště s dochovanými relikty opevnění. Přístupnou část jinak strmé ostrožny o rozloze 0,5–0,7 ha přehrazuje obranný příkop s vnějším a vnitřním valem. Významný doklad vývoje pravěkého osídlení krajiny.
Pohled z vnitřního valu přes příkop
© Luděk Vláčil 02/2017
Graficke pismenko K zaniklému výšinnému opevněnému sídlišti - hradišti se nejlépe dostanete od silnice z Kokor do Žeravic, kde je cesta k lokalitě nejschůdnější. K hradisku je to od silnice sice asi 200 m, ale nevede k němu žádná cesta a proto musíte přes louku nebo po okraji pole. Na okraji lesíka, jež ukrývá hradisko, jsou dva sloupy, třetí je povalen a opodál stojí boží muka.

historie

Archeologicky cenná lokalita příznačně nazývaná Hradisko je situována asi 0,7 km západně od Žeravic na strmé, přirozeně pouze z jihu přístupné ostrožně nad říčkou Olešnicí. Přístupnou část ostrožny o rozloze 0,5–0,7 ha přehrazoval obranný příkop s vnějším a vnitřním valem. Pro prehistorické obyvatele, sídlící v okolí řeky Olešnice, mělo toto místo bezpochyby velký význam. Archeologický výzkum doložil využívání hradiska lidem věteřovské skupiny

Luděk Vláčil - zdroj: publikace-HRADISKA z doby bronzové a halštatské na Přerovsku. J. Paška, Vlastivědné muzeum v Olomouci 2002, publikace - Žeravice 1160–2010, Vydalo Statutární město Přerov v r. 2010, Autoři Aleš Drechsler a Jiří Lapáče a další, 17.2. 2017

pověsti

Ke strmé ostrožně se váže několik pověstí o propadlém hradu.Tyto legendy sice nepatří k příliš významným, přesto však mají své určité místo v pověstech moravských a slezských a byly publikovány například ve Vlastivědném sborníku a několikrát i knižně. Jedna z pověstí, odehrávající se v dobách křižáckých výprav, vypráví o vraždě hradního pána, kterého nechal zavraždit jeho mladší bratr, jenž se poté zmocnil hradu a vedl nevázaný život a krutě

Luděk Vláčil - zdroj: http://www.obeckokory.cz a další, 25.2. 2017

hradiště