Důl Jindřich

Ostrava - Moravská Ostrava
Zachovaná ocelová těžní věž a těžní budova Jámy JIndřich, bývalé jámy č. X. Jáma založena r. 1846, těžní věž pochází z r. 1872. V roce 1979 jáma zasypána.
Těžní věž a budova Jámy Jindřich
© Jan P. Štěpánek 04/2006
Graficke pismenko Původní název současné budovy s těžní věží, která je známá jako Jáma Jindřich, byla Jáma č. X („Na desátem“, Heinrichschacht a nakonec Jindřich). Objekt se nachází na Nádražní třídě, která vede k ostravskému hlavnímu nádraží, naproti vyústění Bieblovy ulice. Jáma byla založena roku 1846 montánním erárem a roku 1856 přešla do majetku jedné ze čtyř společností, která se na Ostravsku zabývala těžbou uhlí, Severní dráhy Ferdinandovy. Tehdy byla přejmenována na Heinrich, Jindřich. Složitý stavební vývoj objektu vedl k řadě přestaveb a postupnému založení větrací jámy (1858), první briketárny v revíru (1864 až 1911) a koksovny (1860 – 1912). V roce ...
Jan P. Štěpánek, Města a městečka v Čechách na Moravě a ve Slezsku (K.Kuča, Libri, Praha 1997), 16.4. 2006