Moje místa 0
Svobodný dvůr s pravděpodobným předchůdcem v sídle pánů z Bernartic (tvrzí) je ve vsi doložen již k roku 1374. Dodnes část původního dvora v podobě budov z kamenných zdí zachována ve hmotě domu č. 57 na jižním okraji vsi.
Severozápadní fronta bývalého dvora je dodnes tvořena starou kamennou zdí
© Jan P. Štěpánek 03/2007
Graficke pismenko V jižní části pooderské obce Bernartice nad Odrou, po levé straně silnice do Nového Jičína – Loučky, nachází se přestavěný objekt bývalého středověkého svobodného dvora, jenž bývá často považován i za starší tvrz pánů z Bernartic. Později vzniklo v Bernarticích více podobných větších dvorů, takže je snadné si tento bývalý svobodný dvůr s okolními lehce splést, avšak jen tento má historii sahající až do středověku. Bývalý středověký svobodný dvůr, bývalé sídlo pánů z Bernartic, se nachází na popisném čísle 57. Jeho středověkou minulost dodnes připomíná pouze kamenná obvodová zeď tvořící severní frontu objektu a část nádvorní fasády jednoho z objektu ...

historie

První zmínka o drobném sídle (tvrzi či svobodném dvoru) pochází již z roku 1374. Bernartice patřily do majetku pánů z Kravař, kteří část vsi udělovali jako léno. Prvními leníky byli páni z Bernartic, kteří se po vsi psali. Ti drželi nějaké zboží také v Bělotíně a Pohořílkách. V roce 1374 je zde uváděn Pohořálka z Bernartic. Roku 1417 je připomínán vladyka Pavlík z Bernhardic. V létech 1412 - 1418 je majitelem části statku se dvorem Štěpán z

Jan P. Štěpánek podle J. Tichánek, Z. Šerý: Šlechtická sídla na Novojičínsku, Butterfly, Opava 2003, 3.4. 2007

popis

Středověký svobodný dvůr (tvrz) byl založen na obdélném půdoryse, dnes svou delší osou kolmo na hlavní silniční tak vsí. Obvod dvora (tvrze) patrně tvořila masivní kamenná zeď k níž se z vnitřní strany přimykaly kamenné a obytné a dřevěné provozní objekty. Původní kamenná zeď se doposud takřka v celé své délce zachovala na severní straně dvora. Původní nádvorní kamenná zeď se také zachovala v západní části severního objektu. Otázkou však může