vila dr. Julia Eisnera

Ostrava - Moravská Ostrava
První secesní stavba v Moravské Ostravě s nevázanou fasádou tzv. rostlinné secese. Postavena v r. 1903 pro dr. Julia Elsnera patrně stavitely Ferdinandem Mainxem a Leopoldem Poppem.
pohled na východní fasádu Eisnerovy vily
© Jan P. Štěpánek 03/2007
Graficke pismenko Významná secesní stavba staré Moravské Ostravy – vila Dr. Julia Elsnera na rohu Českobratrské a Milíčovy ulice, naproti tzv. „červenému“ evangelickému kostelu. Na vile se v Ostravě poprvé uplatnil nevázaný styl tzv. rostlinné secese.
Vila je v současnosti po celkové opravě a její novotou zářící fasáda opět poutá zraky kolemjdoucích.

historie

Jakkoliv duch secese vnikl do centra staré Ostravy již koncem 19. století, první opravdu výstřední secesní stavbou, která se nebála porušení konvencí, byla vila postavená v roce 1903 pro juristu doktora Julia Elsnera. Ten zastával významnou funkci generálního sekretáře Důlního úřadu severní dráhy Ferdinandovy. Na fasádě objektu se plně uplatnila tzv. rostlinná secese v maximální možné míře. Rozmanité okenní otvory, arkýře, štíty či rizality

Jan P. Štěpánek podle J. Vybíhal: Zrození velkoměsta (Architektura v obraze Moravské Ostravy 1890 - 1938), ERA, Šlapanice 2003, 14.1. 2008