Dům litovelského soukenického cechu byl postaven ve 30. letech 15. století. Od roku 1668 špitál, nejprve vrchnostenský, poté městský. Po roce 1945 archiv, od roku 1998 městská knihovna.

Soukenický dům v Litovli

Graficke pismenko Stavba vznikla ve třicátých letech 16. století a sloužila soukenickému cechu. Západní stranou přiléhala k městským hrabám. V roce 1668 odkoupila budovu kněžna Beatrix z Lichtenštejna a zřídila zde knížecí špitál pro služebnictvo. Stejným účelům sloužila budova i později v majetku města, a to až do roku 1945. Od šedesátých let 20. století až do roku 1996 zde sídlil městský archiv a následně pobočka okresního archivu v Olomouci. V roce 1998 byla budova rekonsturována a byla v ní zřízena městská knihovna.
de ardoise, 1.6. 2005

Olomouc  (OL)