Bílá boží muka

Weisse-Marter
Zděná barokní boží muka byla vystavěna v první polovině 18. století. Rekonstruována byla v roce 1904, po roce 1945 dlouhodobě chátrala. Opravena byla na začátku 90. let 20. století a v roce 2013. Do jedné z nik v lucerně byla tehdy umístěna drobná soška sv. Antonína Paduánského s Ježíškem.
© Milan Caha 08/2019
Graficke pismenko Zděná barokní boží muka, nazývaná Weisse-Marter byla na katastru města Žlutice, na pahorku nad rozcestím polních cest na Ratiboř a Verušice vystavěna v první polovině 18. století. Rekonstruována byla v roce 1904, po roce 1945 dlouhodobě chátrala. V roce 1963 byla vyhlášena kulturní památkou. Ve druhé polovině 20. století došlo k jejich naklonění v důsledku částečného odtěžení pahorku, na kterém stojí. Další rekonstrukce se dočkala v roce 1993. Poslední oprava proběhla péčí Spolku okrašlovacího Vladař v roce 2013. Byla omítnuta a nabílena, do jedné z nik v lucerně byla umístěna soška sv. Antonína Paduánského s Ježíškem.
    křížek, boží muka
    Karlovarský kraj