Niedermühle

Saský mlýn
Pila poprvé zmiňována v roce 1547. V letech 1646 až 1848 majetek Puttrichů, poté v rukou Dreßlerů do roku 1891. Mlýn poškozen povodní v roce 1927. Mletí zastaveno v roce 1922, dřevovýroba v roce 1982.
Pohled na mlýn od západu.
Graficke pismenko Bývaly vodní mlýn a pila Niedermühle (Dolní mlýn) se nachází v Národním parku Saské Švýcarsko. Stojí na německé straně řeky Křinice (Kirnitzsch) přímo u české hranice. Pěší přístup je po turistických cestách z vesnice Hinterhermsdorf ve vzdálenosti přibližně 3 km a nebo z Kyjova u Krásné Lípy údolím Křinice (7 km). Řeku a hranici je možno přejít po mostě v bývalé vesnici Zadní Doubice. Další most je přímo pod mlýnem cestou od turistického rozcestí U Vlčí desky.
Přibližně 1 km jižně od mlýna po proudu řeky je malá přehrada Obere Schleuse, na níž je v létě možnost plavby v pramicích (z německé strany řeky).
Pavel Semple, 17.6. 2018

historie

První písemný záznam je v knize Hohnsteiner Amtserbbuch z roku 1547. V roce 1575 se jistý Hans Holfeld zodpovídal z různých obvinění, která proti němu byla vznesena v Hinterhermsdorfu. Hans a jeho švagr každý drželi jednu dvanáctinu podílu ve vlastnictví pily. V roce 1592 je na mapě vyznačena pila pod názvem Brettmühle der Hermansdorfer Baurn (Pila hermansdorfských farmářů). V 17. stol. byl mlýn označován jako Niedermühle. Občas byl ale znám