Zbytky kdysi významného skalního hradu Berků z Dubé ze 13.–14. stol. R. 1459 postoupen Sasku. Ve spodní části skalního masivu se nachází puklinová jeskyně Kuhstall využívaná jako útočiště ještě za třicetileté války.
Neuer Wildenstein - skalní masiv
Neuer Wildenstein (337 m.n.m.) se nachází necelých 7 km východně od Bad Schandau a asi 17 km týmž směrem od Děčína. Svou polohou spadá do NP Saské Švýcarsko. Nejbližší železniční zastávka se nalézá v malebném městečku Bad Schandau, odkud v letních měsících pravidelně vyjíždí výletní tramvajová linka. Krátkou projížďkou do údolí Křinice až na konečnou stanici – Lichtenhaim Waserfall, můžete začít výlet do čarokrásné přírody labských pískovců. Pro motoristy jsou připravena v údolí placená parkoviště, např. u Neumannsmühle. Údolí Křinice je vítaným východiskem pro pěší túry do okolí. Na Neuer Wildenstein je to odsud zhruba 3 km chůze po červené turistické značce. Raději nejdříve koukněte do mapy, na značkách v terénu a některých mapách je uveden pouze Kuhstall. Pod skalou, na které hrad stál, se nachází rozcestí, restaurace, stánek se suvenýry a poštovní schránka. Na samotný vrchol se dá dostat ze dvou stran, z východního směru skrz průchozí jeskyni Kuhstall, poté skalní průrvou po nebeských schodech (Himmelsleiter), anebo můžete zvolit druhou cestu vedoucí ze západu po poněkud pohodlnějším schodišti. Ze samotného vrcholu se rozprostírá krásný výhled do okolní zalesněné a pískovcovými útvary ozdobené krajiny. Nedaleko se nachází další skalní hrady – Arnstein, Winterstein, Frienstein a Falkenstein, dále rozhledna s restaurací na Grosse Winterbergu, masiv Schrammsteina a mnohá další zajímavá místa.
Pavel Jarý, 14.9. 2007
popis

Zbytky skalního hradu se nacházejí na strmém pískovcovém masivu s několika samostatnými věžemi pod svahem kopce Hausberg (396 m.n.m) V jeho dolní části se nachází průchozí jeskyně Kuhstall – s celkovou výškou 11 metrů a šířkou 17 metrů patří mezi největší jeskynní prostoru v Českosaském Švýcarsku. Před ní se rozprostíralo valem oddělené předhradí, jeskyně jistě sloužila odpradávna jako úkryt nebo obydlí. Četné záseky v jejích stěnách tomu napovídají. V dobách neklidu se stávala dočasným útočištěm pro lidi i skot. Z jeskyně se přístupová cesta na hrad stáčí k severovýchodu, kde zčásti traverzuje skalní blok. Pokračuje do přirozené skalní průrvy, kterou se dá vystoupat po stupních – Himmelsleiter (nebeský žebřík) vzhůru. Na vrcholu je dobře patrné množství různých záseků a dražé. V jižní části se dokonce dochoval zbytek základového zdiva. Dobře rozpoznatelné je i nádvoří a zahloubená místa po dřívějších objektech. Na…  číst dále

historie

Přesné zmínky o jeho vzniku nemáme, datuje se mezi 13. – 14. stoletím. Poprvé je uváděn r. 1410. Zakladatelem byli pravděpodobně Berkové z Dubé. Jisté je, že Berkům patřilo vildštejnské panství do r. 1451. Po sporech se Saským vévodou Bedřichem ztrácí Berkové panství. Získali tím však dnešní šluknovský výběžek. Jednalo se vlastně o výměnný obchod. Pět let po předání panství byl hrad Sasy záměrně zničen. R. 1459 vystavil Jiří z Poděbrad listinu o přidružení vildštejnského panství k Sasku. Za třicetileté války sloužila hradní jeskyně jako chlév pro dobytek a z těch dob vznikl název Kuhstall (kravín). Stal se tak charakteristickým, že i dnes je na mapách a turistických směrovkách uveden Kuhstall, namísto Neuer Wildenstein. Od 19. století, s rozvojem turismu, probíhají zajišťovací práce pro pohodlí turistů a v bývalém předhradí vzniká výletní restaurace. Dnes je skála s jeskyní volně přístupna veřejnosti. Po pohodlných…  číst dále

Německo,