Socha Josefa Švejka v Kralupech nad Vltavou umístěná před městským úřadem. Autorem sochy sochař Albert Králiček. Předlohou se stal filmový představitel Rudolf Hrušínský. Její financování bylo provedeno z veřejné sbírky. Přes Švejkovo koleno je opřen stájový pinč a u nohou je psí hovínko.
Socha Švejka v Kralupech nad Vltavou
© Pavel Vítek 06/2017
Graficke pismenko Kralupy nad Vltavou jsou město ležící po obou stranách řeky Vltavy asi 20 km severně od Prahy. Je železničním uzlem několika regionálních drah a hlavní trati Praha–Děčín. Socha Švejka je umístěna na Palackého náměstí mezi kostelem a městským úřadem.

historie

V Kralupech nad Vltavou je přímo před městským úřadem na Palackého náměstí bronzová socha Josefa Švejka. Zpodobňuje hlavní postavu díla Jaroslava Haška Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války. Autorem sochy je sochař Albert Králiček. Civilní socha je podobná filmovému představiteli Rudolfu Hrušínskému. Ne náhodou sedí na kralupském náměstí a dívá se k drogerii. Kralupy jsou v Haškových Osudech dobrého vojáka Švejka několikrát zmíněny.

popis

Na lavici u kostela a městského úřadu sedí rozesmátý bronzový Josef Švejk. Na koleni má stájového pinče a u nohou psí hovínko. Kralupy asi mají jedinou plastiku psího hovínka na světě.