automobilka Wikov

Průmyslový dvůr
Prostějovská automobilka Wikov vyráběla vozy ve 20.-30. letech 20. stol.. Závod dnes slouží jako Průmyslový dvůr. V místě bylo vyrobeno na 600 osobních vozů a na 450 nákladních. Dodnes zůstalo asi třicet vozů z celé produkce.
Průmyslový dvůr - bývalá automobilka Wikov
Graficke pismenko Jednou z našich prvorepublikových automobilek, byla dnes málo známá firma Wikov. Samotná firma podnikatelů Wichterleho a Kovaříka vznikla sloučením v r. 1918, když obě firmy měly podobný výrobní program, který tvořil např. mlátičky, lokomobily či motory. Automobilová sekce vznikla roku 1924. Samotný podnik však pokračoval do roku 1948 převážně výrobou zemědělské techniky, která byla prvotřídní úrovně. Znárodněný podnik pak nesl název Agrostroj, později Agrozet. Stěžejní výrobou byly malotraktory a zemědělské stroje. Po revoluci byl tento obrovský podnik zrušen, ale v jeho areálu vznikly nové závody a firmy, často navazující na tuto tradici. Samotná značka ...
Rozehnal Ivo - zdroje článku - http://olomouc.idnes.cz/zapomenuta-automobilka-wikov-vyrabela-limuziny-sanitky-i-nakladaky-1i7-/olomouc-zpravy.aspx?c=A150910_2190658_olomouc-zpravy_stk, http://www.i-magazin.cz/view.php?cisloclanku=2006050055, 31.5. 2017