V r. 1824 byla na návsi postavena malá kaple a v r. 1886 došlo k jejímu rozšíření. Současnou podobu získala po r. 1939. Poslední rekonstrukce proběhla v letech 1999–2000. Ve věžičce visí 60 kg vážící zvon z r. 1967. Před vchodem stojí kříž z r. 1876.
© Luděk Vláčil 02/2017
Graficke pismenko Ves Žeravice rozkládající se v údolí Olešnice je místní částí okresního města Přerova, od něhož je vzdálena asi 5,5 km. Nejstarší stavbou vesnice je kaple sv. Jana Nepomuckého a sv. Václava stojící na návsi. Před ní je kamenný kříž z roku 1876. Další kaple se nachází nad Žeravicemi u silnice do Kokor.

historie

Žeravice se prvně zmiňují v listině datované k roku 1078, jejímž prostřednictvím moravský kníže Ota poskytl majetek nově založenému klášteru Hradiště u Olomouce. Tyto údaje však byly zapsány až v roce 1160. Kdy zde vznikla první sakrální stavba, není známo. Kolem roku 1628, během rekatolizace probíhající od bitvy na Bílé hoře, byly většinou nekatolické Žeravice přifařeny pod správu kokorské farnosti. V roce 1824 byla na návsi postavena

Luděk Vláčil - zdroj: http://www.farnostprerov.cz/node/4491 a další, 14.2. 2017