Dřevouhelná vysoká pec Barbora založena hrabětem z Vrbna a Bruntálu r. 1805, v provozu v letech 1810-1874. Do r. 1951 v objektu provozována pila. Jediná plně zachovaná technická památka tohoto druhu ve střední Evropě. Dnes na nepřístupném soukromém pozemku.
Vysoká pec Barbora
© Jiří Špaček, 08/2016
Graficke pismenko Ves Jince, ležící v zaříznutém údolí říčky Litavky pod výrazným brdským vrcholem Plešivcem (654 m n. m.), je prvně doložena r. 1390. Její rozvoj významně poznamenaly těžba a zpracování železné rudy. V r. 1900 byla povýšena na městys a dnes má asi 2200 obyvatel. Status městyse jí byl vrácen r. 2006. Městysem prochází železniční trať 200 ze Zdic do Protivína a na zdejším nádraží zastavují i rychlíky. Dále tudy vede silnice II/118, která sleduje tok Litavky od dálnice D5 u Zdic do Příbrami. Z ní tu vychází silnice II/115, která vede do pražské Zbraslavi. Městysem prochází dálková modře značená turistická trasa od Zbiroha, která dále pokračuje brdskými ...
18.8. 2016

historie

První zmínky o obci pocházejí z r. 1390, kdy je v listině Václava IV. zmíněno obnovení místních železných hutí. Z doby laténské po keltském osídlení totiž zůstaly na zdejším území důkazy o existenci primitivních pecí na zpracování železné rudy. Ta zde byla dobře dostupná, protože se nenacházela ve velkých hloubkách. S železnou rudou souvisí i první písemný doklad o Jincích a tím je zmíněná listina krále Václava IV., ve které uděluje dvěma

Jiří Špaček (s využitím informací na panelech naučné stezky, 19.8. 2016

technická památka