Moje místa 0
Pevnůstka byla vybudována v l. 1857- 1863 podle projektu podplukovníka Ladislava Mareše jako součást předsunutého fortového věnce kolem olomoucké pevnosti. Později sloužila jako sklad vojenského materiálu a poté byla postupně zbořena.
© Luděk Vláčil 07/2016
Graficke pismenko Terénní pozůstatky fortu s označením Va se nacházejí v lesíku západně od místní části Olomouc-Holice. K lokalitě se dostanete nejlépe z Holice od čerpací stanice, odkud vede polní cesta až k lesíku. Ten však v současnosti slouží jako bažantnice a vstup do něj je zakázán.

historie

Původně byla pevnůstka Va vybudována pouze v provizorním zemním provedení během prosince 1850. Nevelkou dělostřeleckou baterii tvořil hliněný val se čtyřmi děly, palisádou a příkopem. V zázemí objektu stála příruční prachárna a dřevěný srub pro 25 vojáků. V roce 1855 bylo rozhodnuto o přestavbě do zděné permanentní podoby. Stavba byla zahájena v roce 1857 podle projektu podplukovníka Ladislava Mareše. Fort Va byl dokončen v roce 1863 a náklady

Luděk Vláčil- zdroj: http://cisarska-pevnost.cz a další, 28.7. 2016